Mushroom masala: houby v kořeněné omáčce po indicku

Porce
2
Příprava
15 min
Vaření
35 min

Mushroom masala (nazývané také mushroom curry) patří v restauracích mezi mé nejoblíbenější indické veganské pokrmy.

Najít správný recept pro domácí přípravu, ale nebylo jednoduché. Dlouho jsem experimentoval se správným poměrem jednotlivých složek, kořenící směsí a postupem přípravy, než jsem byl spokojen. Zde Vám předkládám výsledek.

Ingredience

2ks
Cibule (větší)
3lžíce
250g
3 stroužky
1lžíce
250g
1.5 lžičky
1lžička
½ lžičky
1lžička
½ lžičky

Nadrobno nakrájenou cibuli smažíme v hluboké pánvi nebo v hrnci, dokud nezačne hnědnout.

Smícháme s nahrubo nakrájenými rajčaty, česnekem a zázvorem (můžeme také přidat hrst kešu oříšků), dohladka rozmixujeme. Přihodíme půlku tyčinky skořice a za stálého míchání smažíme, dokud směs nezhnědne a nezhoustne.

Přidáme koření a necháme rozvonět.

Doporučená směs koření: lžička a půl koriandru, po jedné lžice sladká paprika, chilli a kmín a po půl lžice černý pepř a kurkuma.

V receptech se objevuje také kardamom, garam masala či sušený česnek. Nebojte se podle chuti zaexperimentovat.

Přidáme očištěné a nakrájené žampiony. Jemně promícháme s připravenou směsí.

Žampiony krájím na větší kousky. Jen orientačně: menší žampiony napůl, střední na čtvrtky, větší na šestiny. Nic ale nezkazíte, pokud žampiony nakrájíte např. na plátky.

Přikryjeme pokličkou a necháme 5 - 10 minut dusit, dokud žampiony nepustí vodu (důležité). Poté přilijeme cca půl hrnku vody, důkladně promícháme a za občasného míchání vaříme na mírném ohni 15 minut.

Na závěr přimícháme půl hrnku rostlinné smetany a podle chuti osolíme. Podáváme s rýží nebo indickým chlebem.

Submitted byjakub.svoboda onSo, 02/02/2019 - 16:08